Opplev skjærgården

Kysten fra Kristiansand til Mandal er Sørlandet i et nøtteskall: Svaberg, øyer, holmer og skjær. Lune viker, myke strender og sjarmerende uthavnsmiljøer og eksotiske fyrstasjoner ytterst mot Skagerrak. Store deler av verneområdet er kun tilgjengelig med båt. I juni–august er disse områdene attraktive turmål for sommerens båtturister, men også utenom høysesongen er naturen både innbydende og mektig. Øyhopping med rute- eller taxibåt anbefales, og for deg som liker å ferdes i nærkontakt med havet, er området ideelt for kajakkpadling. Mange steder er det dessuten helt spesielt gode forhold for snorkling og dykking. For ikke å snakke om fangst og fiske. 1. oktober starter hummersesongen, og da fylles områdene mellom holmer og skjær med forventningsfulle yrkes- og fritidsfiskere.

Skagerrak er et artsrikt hav, og mange søker ut i skjærgården og det åpne havet i håp om å få storfisk på kroken. Torsk, sei og lyr dominerer, men det er også mulig å få andre fiskeslag til å bite på kroken.

Skjærgården mellom Kristiansand og Mandal er et eldorado for kajakkpadlere. I fellesferien må de dele opplevelsen med små og større farkoster som drives fram av seil eller med motordrift med et utall hestekrefter. Da er morgentimene de fredeligste mellom holmer og skjær, og padleren kommer tett på naturen.

Hummeren går en utrygg tid i møte når kalenderarket snus fra september til oktober. Hummeren er ettertraktet, og er derfor fredet i 10 av årets måneder. Men fra 1. oktober og ut november kan den fanges i hummerteiner av fiskere som har registrert seg som humerfiskere hos fiskeridirektoratet.

I Oksøy-Ryvingen landskapsvernområde er det mange sjøfuglreservat hvor blant annet gråmåka har sine hekkeplasser. I tiden 15. april til 15. juli er det ikke tillatt å gå i land i de spesielle verneområdene for sjøfugl. Områdene er merket på kart og ved skilting på land. Dem som ferdes i båt plikter å holde 50 meters avstand til verneområdene, og alle bes om å vise hensyn til sjøfuglene slik at de får ro når de ligger på reir eller passer ungene sine.

Verneområdet har mange flotte badeplasser, og i smale sund og langs svaberg er det et spennende landskap som åpner seg for dem som retter blikket under havets overflate. Snorkling er en populær sommeraktivitet for barn, unge og voksne. For de viderekomne anbefales dykking i skjærgården. Det er mye spennende å oppleve i det unike undervannsmiljøet som også skjuler mange kulturskatter.